Eend met knol- en paksoistamp

Verandering van spijs doet eten en daarom wissel ik vandaag de rookworst met een eendenborst en traditionele piepers met knolselderij om. Plus een beetje gewokte paksoi en de jus geef ik een Aziatische touch door deze van sojasaus en ketjap te maken, smaakt ook weer lekker bij de eend. De cirkel is weer rond.

Door de aardappels te vervangen door knolselderij wordt je stamppot gelijk een stuk lichter en bevat minder calorieën. Die klont boter moet je dan wel achterwegen laten om de stamp smeuïg te maken. Tip van de dag: roer een rauw ei door je stamppot in plaats van roomboter. Met peper en zout breng je alles op smaak en heb je nog een potje nootmuskaat in de kast, voeg dan een klein snufje toe. Voila!

Wat heb je nodig? 2 porties

  • 300 gram eendenborstfilet
  • 1 paksoi
  • 1 middelgrote knolselderij
  • 1 ui
  • 1 ei
  • 2 eetlepels ketjap
  • 2 eetlepels sojasaus
  • 1 eetlepel sesamzaadjes

Hoe maak je dit? 

  1. Snipper de ui en snijd de paksoi grof. Zet deze apart.
  2. Maak de knolselderij schoon, snijd deze in grove stukken en kook deze gaar in ruim kokend water met een snufje zout.
  3. Snijd in de tussentijd het huidje van de eendenborst een paar keer in in de breedte (zo voorkom je dat de huid helemaal gaat opkrullen tijdens het bakken).
  4. Verhit een koekenpan zonder olie of boter en bak de eendenborst 5-6 minuten op z’n huidje. Draai de borst om en bak nog eens 3-4 minuten. Haal de borst vervolgens uit de pan en dek af met aluminiumfolie.
  5. Je hebt heerlijk wat vet van de eendenborst in de pan en bak daar de ui en vervolgens de laatste 2 minuten de paksoi even kort in aan. Je wil nog wat bite houden in de paksoi.
  6. Laat in een steelpannetje de ketjap, sojasaus en sesamzaadje 5 minuten een beetje indikken.
  7. Giet de knolselderij af en stamp deze fijn. Meng de paksoi, ui en het eitje erdoor.
  8. Breng op smaak met wat peper en zout en verdeel over de borden.
  9. Snijd de eendenborst in reepjes en serveer deze op de stamp.
  10. Tot slot nog wat ketjapjus over de eend en je stamp is ready. Eet smakelijk.

eend-met-knol-en-pastinaakpuree-2

Voedingswaarde per portie

  • Kcal 516
  • Eiwitten 37,6 gram
  • Vetten 30,7 gram
  • Koolhydraten 18,4 gram

Variaties

  • Uiteraard kan je de knolselderij ook vervangen door kruimige aardappels.
  • Vindt je eendenborst iets te spannend? Maak dit gerecht dan met een stukje kipfilet.

*Volg je mij  al op Instagram en Facebook? Dagelijks post ik nieuwe recepten, weetjes en lijstjes.

 

Plaats een reactie