Fruitige kwarkcake

Met een beetje geluk heb je alle ingrediënten in huis. Als fruit gebruik ik een mango, wat blauwe bessen en nog wat dadels om de cake wat zoeter te maken. Heb je een appel, zin in noten erdoor of misschien nog wel een bruine banaan op je fruitschaal liggen, voilà verwerk ze in deze kwarkcake. 

Aanvankelijk wilde in gaan voor honing, maar m’n potje was volledig gekristalliseerd en daarom werd het agave. In plaats van agave kan je ook twee eetlepels honing of suiker gebruiken.

Vandaag gaan we een fruitige kwarkcake maken. Maar wat is nu eigenlijk het verschil tussen een gewone cake en een kwarkcake?

Het verschil

Het belangrijkste verschil zit ‘m in de gebruikte zuivelproducten. Bij een kwarkcake wordt kwark toegevoegd, wat zorgt voor een lichtere en smeuïgere textuur. Kwark heeft een hoger vochtgehalte dan boter, wat de cake sappiger kan maken. Daarnaast geeft kwark een lichte zuurheid aan de cake, wat voor een subtiele smaakvariatie zorgt. Probeer beide eens en ontdek welke je lekkerder vindt!

Bewaren op Pinterest

Je kan dit recept heel makkelijk opslaan op een van je borden op Pinterest, zodat je het op een later moment very easy terug kan vinden. Druk op de Pinterest button links bovenin de hoek van onderstaande foto. 

Op Pinterest vindt je trouwens nog meer heerlijke recepten en inspiratie voor leuke recepten om zelf te maken. Je kan ook mijn pagina volgen, zodat je altijd als eerste mijn nieuwste recepten te zien krijgt.

Wat heb je nodig?

  • 250 gram tarwebloem
  • 350 gram (magere) kwark
  • 2 eieren
  • 3 eetlepels honing of agave
  • 1 zakje vanillesuiker
  • 1 zakje baking soda
  • 1/2 zakje bakpoeder 
  • 1 mango 
  • 100 gram blauwe bessen 
  • 15 dadels

Hoe maak je dit?

  1. Verwarm de oven voor op 200 graden
  2. Meng bloem, kwark, eieren, agave, vanillesuiker, baking soda en bakpoeder.
  3. Voeg blokjes mango, gesneden dadels en blauwe bessen toe en mix. Doe in een cakevorm en garneer lekker met wat agave of honing. 
  4. Bak af in de oven op 200 graden 40-45 minuten. 
  5. Laat afkoelen en snijd er plakken van. 
fruitige kwarkcake

Variaties

  • Uiteraard kan je ook volkoren tarwebloem gebruiken.
  • Ook lekker met frambozen en verse aardbeien.
  • Ontbijttip: twee plakken fruitige kwarkcake, een dot magere kwark, wat granola en maple syrup erover.

Cakevormen

Zelf ben ik een enorme fan van siliconen cakevormen, omdat je dan eigenlijk nooit meer bakpapier hoeft te gebruiken en je cake super easy uit de vorm komt na het afkoelen. Je kan uiteraard ook een gewone cakevorm of een antikleef cakevorm gebruiken.

Misschien ook iets voor jou?

Als je lekker aan het bakken bent, dan is deze gezonde kokos- en chocoladecake wellicht ook wel iets voor jou.

Plaats een reactie